Wybieramy oliwę z Krety

Warto wiedzieć, że drzewa oliwne to rodzaj drzewa, które należy do rodziny oliwkowatych. Zalicza się do niego około 35 gatunków. Uprawy zostały rozpowszechnione w basenie Morza Śródziemnego, a następnie na Bliskim Wschodzie. Wykorzystuje się zarówno liście (jako surowiec zielarski), drewno oraz oliwki. Sama oliwka europejska jest wiecznie zielonym, niezbyt wysokim drzewem albo dużym krzewem o wysokości od 4 do 12m.

Co wyróżnia oliwę z Krety?

oliwa z krety sklep onlineMawia się, że oliwa produkowana na Krecie jest jedną z najlepszych na świecie. Kuchnia kreteńska jest bardzo zdrowa, głównie ze względu na znaczną zawartość ryb bogatych w kwasy tłuszczowe, owoców morzą oraz oliwy. To właśnie ten ostatni składnik jest obecny w kuchni na Krecie, jak i w całej Grecji na każdym kroku. Jest dodawana do sałatek, dipów, sosów, deserów czy jako przysmak sam w sobie. Obowiązkowe w każdej tawernie znajdziemy pojemnik z solą, pieprzem i oczywiście oliwą. Jeżeli interesuje nas wysokiej jakości oliwa z krety sklep online będzie odpowiednim miejscem do złożenia zamówienia. Najprostszym sposobem na skosztowanie oliwy jest nalanie jej na talerz, dodanie odrobiny soli i pieprzu, a następnie zamoczenie w niej chleba. W przypadku dobrej oliwy taka przystawka, mimo swej prostoty, jest wyjątkowym przysmakiem. Należy pamiętać, że najlepsza oliwa pochodzi z pierwszego tłoczenia na zimno, czyli w temperaturze nieprzekraczającej 33 stopnie Celsjusza. Powinno mieć to miejsce nie później niż trzy dni po zbiorach.

Najlepsze oliwy z oliwek powstają wtedy, gdy tłoczenie odbywa się w tym samym dniu co zbiory. Rozróżnia się także różne typy kwasowości, które pozwalają na wyróżnienie oliwy o niskim stopniu kwasowości (Extra Virgin), średnim stopniu kwasowości (Virgin) oraz najwyższym stopniu, wynoszącym do 2% (Ordinary). Najlepsza oliwa zalicza się do pierwszego rodzaju. Kreteńska oliwa zawiera też bardzo zdrowe kwasy alfa-linolenowe.